Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Ai cunoscut vreodata pe cineva – un prieten, o cunostinta sau un membru al familiei – care este captiv intr-o relatie de cuplu nesanatoasa? Si cand spun nesanatoasa, nu ma refer la neintelegerile si certurile inevitabile; ma refer mai curand la lipsa clara de compatibilitate, cand apar probleme deranjante sau chiar ingrijoratoare. Se prea poate ca multi dintre noi sa fi auzit despre relatii toxice care dureaza.

Desigur, din exterior, nu putem niciodata sti cu adevarat ce se intampla in fiecare zi intr-o relatie si nici nu suntem martori la intimitatile emotionale din respectiva relatie la un nivel mai profund; totusi, "perspectiva exterioara" ne permite, de asemenea, sa ascultam si sa observam dintr-o pozitie neutra, lucida.

Fie ca este un caz trist si nefericit de abuz emotional, fie ca auzim in mod constant (de la un partener sau de la ambii) ca exista diferente fundamentale si probleme cronice reale, aceste relatii romantice nu se dizolva neaparat. De fapt, ele se pot afunda din ce in ce mai mult, tot mai adanc intr-o prapastie, facand din ce in ce mai dificila chiar continuarea relatiei, odata cu trecerea timpului.

In ceea ce priveste motivele – de ce ramane cineva intr-o relatie care pare sa alimenteze nefericirea si sa creeze o tensiune si un stres imens – ei bine, exista mai multe motive psihologice pentru care unii oameni nu renunta la relatie si nu aleg sa se desparta de partener.

Se intampla sa constat ca frica este adesea un motiv important pentru care unele persoane aleg sa ramana intr-o relatie nesanatoasa. (Indiferent daca persoana din relatia nesanatoasa vorbeste deschis despre asta sau nu.) De cele mai multe ori, exista probleme emotionale profunde care trebuie infruntate. Unii oameni nu suporta sa fie de unii singuri si sa nu se afle in compania unei alte persoane la care tin; prin urmare, chiar si o situatie suparatoare pare o alegere mai buna decat frica si disconfortul de a nu fi in nicio relatie. Doar persoana in cauza isi poate infrunta temerile si anxietatile si poate analiza motivele pentru care se afla in acea situatie, in speranta ca va putea depasi astfel de piedici.

Stima de sine scazuta este un alt factor important in aceste situatii. Celebra replica din filmul "Jurnalul unui adolescent timid" (titlu original: "Perks of Being a Wallflower" – un film grozav si o poveste emotionanta despre maturizare) imi vine imediat in minte: "acceptam dragostea pe care credem ca o meritam". Multe persoane stagneaza in aceste scenarii suparatoare atunci cand nu se se respecta, atunci cand nu cred sincer ca merita mai mult decat ceea ce li se ofera.

"Cercetarile recente arata ca perceperea unor alternative mai rele comparativ cu relatia actuala creste probabilitatea de a ramane alaturi de un partener nedorit", scrie Madeleine A. Fugère intr-un articol din 2017. "Femeile cu o stima de sine scazuta percep putine alternative mai bune decat relatia lor actuala."

Investitiile si dragostea reprezinta alte motive, potrivit lui Fugère. Cu cat o persoana investeste mai mult pe plan emotional intr-o relatie (chiar si intr-una negativa), cu atat mai mult va incerca acea persoana sa o faca sa functioneze (chiar daca relatia nu a functionat niciodata, ceea ce da nastere unui cerc vicios). Si pentru ca inca exista dragoste si atasament de baza intr-o astfel de relatie, orice urma de constiinta de sine si de adevar intelectual vor fi date la o parte, iar alegerile vor fi guvernate de emotii.

As dori, de asemenea, sa abordez un alt aspect al relatiilor toxice, iar acesta poate afecta persoana din afara, ne poate afecta pe noi. Oricat de mult ne-am dori sa ajutam o persoana aflata intr-o relatie toxica, s-ar putea sa fie nevoie sa ne stabilim propriile noastre limite.

Si, desi nu sugerez sa respingem complet pe cineva, cred ca este important ca uneori sa fim mai detasati. Daca am ascultat povesti neplacute si am oferit sfaturi ore in sir, doar ca sa ne dam seama ca nimic nu se schimba, ca cealalta persoana este constienta de sine din punct de vedere intelectual, dar ca totusi cauta justificari pentru relatie, atunci totul ar putea deveni putin cam obositor pentru noi, cei care ascultam. Oricat de incomod ar putea fi, s-ar putea sa vina momentul in care va trebui sa-i spunem persoanei respective ca trebuie sa lasam subiectul deoparte pentru a nu ne mai simti stresati din cauza acelei relatii toxice. (La urma urmei, e foarte important sa ne purtam de grija.)

S-ar putea sa intalnim oameni care sunt captivi in relatii toxice, oameni care sunt blocati in situatii total nefavorabile, dar care nu renunta la ele din cauza fricilor, a stimei de sine scazute si a traiectoriilor emotionale complicate. Din pacate, cei care ii asculta pot fi nevoiti sa stabileasca anumite limite daca astfel de situatii devin extrem de epuizante.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

poza Joffrey

Joffrey

  • Publicat Acum peste 2 luni
Been there, done that! sad
matrimoniale - membru fara poza

penelopa

  • Publicat Acum peste 2 luni
Nu, nu este prost, este vorba despre dependență emoțională, o fobie care necesită sfatul unui psiholog.
cod de securitate