Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Majoritatea relatiilor nu dureaza deoarece noutatea este un drog. Nu credeti? "Hey, tocmai am descoperit aceasta trupa noua. Ar trebui sa le asculti si tu melodiile." "Ai mancat la noul restaurant de dupa colt? Au deschis de curand."

Cuvantul "nou" creeaza o mancarime care trebuie scarpinata, aceasta este realitatea. "Mancarimea" se numeste dopamina, o substanta chimica eliberata in creierul tau.

Aceasta substanta creeaza placere, care la randul ei da dependenta. Aproape fiecare medicament de care facem abuz afecteaza sistemul dopaminic din creier. Cand auzim despre un lucru nou, acest sistem este activat. Trebuie sa aflam mai multe informatii, sa-l testam, sa-l avem.

De exemplu, gandeste-te la relatia ta.

La inceput a fost foarte intensa. Invatati continuu lucruri noi unul despre altul, aveti parte mereu de experiente noi: prima intalnire, prima data cand ati facut dragoste, prima vacanta impreuna. Si lista poate continua, completata cu noi experiente si surprize.

In timpul acestei etape, partenerul te intoxica deoarece, intr-un anume sens, are efectul unui drog. Experienta voastra iti activeaza sistemul dopaminic. Aceasta noutate iti afecteaza creierul intr-un mod cat se poate de real, facandu-te dependent emotional de aceasta persoana. Functioneaza si invers, de asemenea. Partenerul devine dependent de noutate si sa descopere cum e sa fie cu tine.

Dar ce se intampla dupa cativa ani?

Acesta este motivul pentru care majoritatea relatiilor un dureaza: in fazele initiale, relatia este contruita pe fundatia descoperirii, ceea ce conduce la accelerari dopaminice. Chiar daca nu poti spune ca acesta este cel mai bun scenariu pentru o conexiune profunda si de durata, cu siguranta poate creea o conexiune puternica de suprafata cu cineva.

Apoi, in timp ce relatia progreseaza, continui sa inveti lucruri noi despre aceasta persoana, si ea invata mai multe despre tine. Descoperirile devin din ce in ce mai putine. Accelerarile dopaminice incep sa-si piarda combustibilul. Unul din voi incepe sa se uite in alte parti pentru a-si hrani aceste sentimente ale noutatii, neglijand relatia voastra.

Majoritatea relatiilor nu rezista deoarece pierd acel lucru care le tinea legate in etapele initiale.

Deci ce putem face pentru a evita sa ne lovim de aceasta problema? Depinde de cateva lucruri:

Asigura-te ca relatia voastra este bazata pe ceva mai profund decat sistemul dopaminic.

Cele mai multe relatii nu dureaza deoarece pur si simplu nu reusesc sa treaca de acea etapa de suprafata.

Acest lucru este perfect normal - multe relatii esueaza - dar daca iti doresti ca a ta sa dureze, atunci trebuie sa construiesti o conexiune suficient de profunda pentru a rezista la sentimentul de dependenta fata de "relatia noua".

Creste-ti continuu relatia.

Multe persoane au limite cand sunt intr-o relatie. Lasa o persoana sa avanseze doar pana la aceste limite, apoi o mentin acolo.

Cu cat asti de mai multa vreme cu cineva, cu atat trebuie sa ii dai mai mult acces in viata ta. Sa ii acorzi mai multa incredere. Sa impartesesti mai multe cu el/ea. Sa fii mai mult tu insuti(insati). Sa porti mai putine masti.

In acest fel, partenerul poate descoperi mai mute despre tine, iar tu poti crea multe din acele sentimente de "nou". Daca pastrezi barierele, nu permiti relatiei sa se dezvolte. Cand ceva nu se dezvolta, adesea moare.

Continua sa cresti ca persoana.

Nu inceta niciodata sa inveti si sa incerci sa-ti imbunatatesti propria persoana. Nu numai ca viata va fi mai interesanta, dar si tu vei fi mai interesant pentru cei din jur. Cu cat vei aduce mai multe idei noi in relatie, cu atat va fi aceasta va fi mai proaspata.

Cele mai multe relatii esueaza. Acesta este adevarul dureros. Dar nu acesta trebuie sa fie scenariul in cazul tau.

Daca intelegi ce a aprins initial relatia si stii cum sa pastrezi acea flacara vie, atunci cu adevarat vei putea gasi o persoana deosebita si veti putea fi fericiti impreuna toata viata.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

El_Gringo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ati auzit de "societatea de consum"? E tocmai societatea in care traim si in care nimic nu se mai produce ca sa dureze. Telefoanele au baterii incorporate astfel incat atunci cand bateria se uzeaza sa ne cumparam altele. Calculatoarele se invechesc la doi ani dupa ce au fost produse. Magazinele de haine sunt asaltate de cei care au dulapurile pline de haine pe care le-au purtat o singura data. Iar oamenii mananca hrana gata preparata la fast-food pentru ca asa e mai comod. De ce ar fi altfel si cu relatiile?

Un partener e precum un toner de imprimanta. Dupa ce s-a uzat iti cauti altul. Daca nu iti mai foloseste, la ce sa-l mai tii? Iar aici ajungem la esenta problemei: individualismul. Societatea actuala ne-a invatat sa fim individualisti, sa ne cautam scopurile, sa nu tinem seama de ceea ce spun altii si ceea ce s-a pierdut, lucrul care de altfel era liantul societatilor traditionale, este interesul pentru comunitate. E un termen cu o arie foarte larga, insa la orice nivel, fie ca e vorba de trib, sat, cetate, fie ca e vorba de familie, viata omului in comunitate implica anumite obligatii sau datorii pe care le are omul fata de grupul din care face parte. Obligatii fata de copii, obligatii fata de partener etc.

Atunci cand intru intr-o relatie nu mai ma simt obligat sa ma gandesc daca sunt pregatit sau daca am calitatile necesare pentru o relatie de lunga durata. In ultima instanta, nu e o problema daca botezul preceda nunta, deoarece pentru a avea copii cu cineva, nu e neaparata nevoie sa cunosc persoana respectiva. Iar daca mai apoi persoana cu pricina se dovedeste ca nu mi se potriveste, pot sa ma despart de ea deoarece nu am nicio obligatie sa le ofer copiilor mei o familie normala cu mama, tata si eventual catel si pisica. Nu zic, exista cazuri in care lucrurile o iau razna, pentru ca oamenii se pot schimba in timp, si atunci recurgem la solutia ultima. Si bunicii nostri mai divortau din cand in cand, deoarece e in firea lucrurilor sa fim imperfecti. Dar o faceau cu moderatie. Insa societatii de consum ii lipseste moderatia, omul cauta satisfactia imediata, iar cand nivelul de dopamina scade, el isi administreaza urgent o noua doza. In cazul relatiilor, aceasta noua doza e o noua relatie. Din nou, fara nici un fel de obligatii si cu un termen de expirare foarte scurt.
poza alex447

alex447

  • Publicat Acum peste 2 luni
asteptari nerealiste ... ha (HA !) ... pai hai sa spunem lucrurilor PE NUME:

0) preconditie = BANUL !

1) conditia nr. I = OBEDIENTA !
2) conditia nr. II = inghitit orice MIZERII !

si in aceste conditii, ma rog ... CINE isi mai doreste o relatie ???
cod de securitate