Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Modul in care functioneaza creierul unui narcisist poate ajuta la elucidarea intrebarii daca acestia isi ranesc cu intentie partenerii sau nu.

Daca esti intr-o relatie cu un narcisist, cu siguranta ai trecut printr-un montagne russe de stari.

La inceput totul pare minunat. Ai putea chiar sa te gandesti ca ti-ai gasit sufletul pereche. Dar dupa un timp lucrurile incep sa capete un gust amar.

Aceasta se intampla pentru ca dupa cateva saptamani, luni, sau chiar ani, narcisistul nu va mai vedea vreo valoare in tine. Imediat ce realizeaza ca esti doar un om, si de aceea ai si defecte, incepe sa aiba dificultati in a-ti gasi o utilitate. Va incepe sa te invinuiasca pentru diferite lucruri, sa tipe la tine, sau chiar sa rupa relatia cu tine, lasandu-te cu o multime de intrebari legate de ce nu a functionat.

Dar din cauza multor motive, este dificil de raspuns la intrebarea: "Vor narcisistii sa raneasca alte pesoane?"

Narcisistii se supara foarte usor

Elinor Greenberg, terapist si autoarea cartii "Adaptari borderline, narcisistice si schizoide: Cautarea dragostei, admiratiei si sigurantei", a dezvaluit revistei Business Insider ca narcisistii sunt ultra-sensibili prin definitie.

"Narcisistii sunt auto-protectori, si au propriile antene pentru lipsa de respect, fiind in adancul lor foarte nesiguri", a spus aceasta. "Avem o intreaga categorie de persoane care sunt ultra-sensibile, le lipseste empatia, dintr-un motiv sau altul, nu se simt rau atunci cand tu te simti, asa ca te pot rani fara ca macar sa realizeze."

In ciuda acestor lucruri, sentimentele unui narcisist pot fi zdruncinate foarte usor. Din cauza puternicei lor sensibilitati, orice maruntis pe care il face partenerul lor poate fi vazut ca un atac, si orice situatie in care nu sunt in centrul atentiei partenerului este foarte dificila pentru ei.

"Dintr-un motiv oarecare, vezi o persoana care este foarte nesigura, si nu are o incredere interioara pe care sa se sprijine" a spus Greenberg. "Narcisistii sunt dependenti de validarea externa."

In lipsa acestei validari permanente din partea partenerului, narcisistul nu obtine ceea ce doreste, in final cautand-o in alta parte. De aceea multi narcisisti adeseori insala.

Intr-o fractiune de secunda, narcisistul poate deveni extrem de nemilos. Poate spune lucruri pe care majoritatea persoanelor au dificultati sa le spuna persoanei iubite. Greenberg afirma ca aceasta se datoreaza unui concept numit "constanta obiectiva".

"Constanta obiectiva se refera la abilitatea, daca cineva face un lucru care te dezamageste, sa pui aceasta in contextul intregii relatii", afirma auroarea. "Pot sa ma simt ranit sau dezamagit dar nu te urasc. Esti inca persoana care-mi este prieten apropiat, acesta este contextul. Daca nu ai constanta obiectiva, nu exista niciun context."

Cu alte cuvinte, atunci cand narcisistul tipa la tine din cauza a ceva ce considera ca ai facut, nu exista amintiri ale momentelor frumoase in mintea lui. Traieste doar momentul singular in care este furios pe tine. In acel moment te uraste cu adevarat.

Chiar si cele mai mici certuri pot degenera

Relatiile sunt dificile, chiar si atunci cand esti cu o persoana non-narcisista. Toate cuplurile au certuri si trebuie sa navigheze prin diverse dificultati care pot aparea atunci cand traiesti cu o alta persoana. Dar aceste contre zilnice devin mai serioase si devastatoare pentru o relatie cand persoana cu care le ai se considera mereu o victima. Aceasta face ca si cele mai mici dezacorduri sa escaladeze in certuri in toata regula, ceea ce poate fi extrem de epuizant pentru partenerul narcisistului.

"Am vazut o serie de femei in practica mea clinica, nelinistite si deprimate, cu capacitatea de functionare diminuata, din cauza partenerilor narcicisti" a mai spus Greenberg. Uneori acestia nu vor sa raneasca. Fiind sensibili la orice, asa functioneaza creierul lor. Si atunci cand sunt, dupa logica lor, atacati - vor raspunde intr-un mod dur.

Oricum, prin natura lor, s-ar putea ca uneori sa vrea sa te raneasca, deoarece aceasta ii face sa se simta superiori.

Daca relatia merita efortul depinde doar de tine

De cele mai multe ori nu merita efortul de a intelege care sunt cu adevarat intentiile narcisistilor deoarece rezultatele sunt aceleasi. Partenerii acestora se simt prinsi in aceleasi stari conflictuale periodic, stari urmate de pedepse care pot fi confruntari explozive sau tratament rece si tacut (in functie de tipul de narcisist cu care au de-a face).

Greenberg a scris si cateva articole legate de modul de abordare a narcisistilor atunci cand ne aflam in confict cu ei. Modul lor de gandire este complet diferit, deci argumentele pentru stingerea conflictului trebuie de asemenea sa fie diferite.

"Nu va asteptati la scuze directe", completeaza terapeutul. "Folositi limbajul bazat pe <<noi>> si nu le cereti sa constientizeze ce s-a intamplat - nu pot face asta."

In final, este epuizant sa fii intr-o relatie cu un narcisist si sa accepti faptul ca nu va empatiza niciodata cu sentimentele tale, indiferent cat timp aveti de cand sunteti impreuna. Unii pot invata in timp sa fie auto-constienti si sa observe cand va fac rau. Dar aceasta nu garanteaza ca le va pasa.

"Narcisistii sunt pregatiti sa fie abuzivi deoarece sunt atat de sensibili, nu au empatie, si nu au constanta obiectiva" spune Greenberg. "Deci sunt pregatiti sa se simta ofensati si sa fie abuzivi, nu sa inteleaga cu adevarat...Este mult de munca pentru partenerul non-narcisist."


Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

poza secret_obssesion

secret_obssesion

  • Publicat Acum peste 2 luni
Excelent articol.
Imi lamureste in mod profesionist ( si de catre o profesionista) ce s-a intamplat ani de zile in relatia mea. Stiam ca este narcisist, dar toata cohorta de comportamente asociate nu credeam ca provine din tulburarea asta de ordin psihic.
Vedeam concret ca lucrurile se repeta identic, an dupa an fara sa pot schimba mare lucru, ca conflictele au exact acelasi scenariu de fiecare data, ca desi trece timpul, calitativ, relatia ramane in acelasi punct . Nici o picatura de empatie, doar uzura in plus, care a dus evident la colaps.
Articolul acesta m-a pus pe treba, nu pentru ca imi vreau inapoi narcisistul incurabil, ci pentru ca e un subiect fascinant : am inceput sa caut articole asociate problematicii.
Multumesc cui a avut ideea de a-l posta !
cod de securitate