Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Esti suspicioasa in sinea ta?

E nevoie de multe lucruri ca o relatie sa functioneze: timp, rabdare, abilitatea de a face compromisuri si asa mai departe. Dar, cel mai important, intr-o relatie e nevoie de incredere. Increderea este singurul lucru care poate cu adevarat sa faca o relatie sa functioneze sau nu.

Indiferent daca relatia voastra este la inceput de drum sau daca ati trecut prin multe impreuna, este usor sa spui ca tu si partenerul tau aveti incredere unul in celalalt. Dar, daca e sa fii sincera, chiar ai incredere in persoana de langa tine sau ai probleme cu increderea indiferent despre ce ar fi vorba?

Nu scriu acest lucru ca sa te fac sa pui la indoiala nivelul de incredere din relatia ta (sau chiar relatia ta, in ansamblu), ci pentru ca acesta este un lucru in legatura cu care trebuie sa fii cu adevarat sincera fata de tine insati. S-ar putea sa fie greu sa recunosti, dar uneori ne amagim pe noi si pe altii ca relatia noastra e perfecta.

Cand spui ca tu si partenerul tau aveti incredere unul in celalalt, relatia pare a fi perfecta si totul pare roz.

In orice relatie exista situatii dificile, nu doar intr-a voastra. De exemplu, fosta mea relatie. Totul a inceput cu un baiat si o fata care paseau intr-o noua relatie. Eram tineri si era distractiv, dar pe masura ce ne maturizam, viata devenea tot mai serioasa si trebuia sa trecem impreuna prin multe experiente noi, ca adulti. A fost un real test de incredere.

Eram impreuna de un an si, odata cu trecerea timpului, lucrurile au devenit tot mai dificile. In cele din urma, am inceput sa ne certam mai mult, lucrurile marunte pe care le facea ma scoteau din sarite fara motiv si in cele din urma am pus punct relatiei. Dar in adancul sufletului stiam ca ceva nu a fost in regula inca din prima zi a relatiei noastre.

S-ar putea spune ca relatia noastra a fost sortita esecului de la bun inceput, deoarece pur si simplu nu exista acel sentiment de incredere. Ori de cate ori cineva ne intreba cum ne merge, minteam si spuneam ca totul e perfect. Nu am vrut niciodata sa recunosc in fata altora sau chiar mie insami ca exista o problema pentru ca ma simteam confortabil langa el si sincer, nu am vrut sa fiu singura.

Recent, am inceput o relatie in care exista securitate, intelegere si, cel mai important, incredere si abia acum mi-am dat seama ca fosta mea relatie a insemnat o minciuna care a durat un an si jumatate. Privind in urma, pot recunoaste cateva lucruri care au fost semnale de alarma in relatiile mele anterioare.

1. Mereu simti nevoia sa tragi cu ochiul la telefonul lui.

Fara exceptie, de cate ori eram in camera fostului meu prieten iar el nu era in camera, nu ratam ocazia de a-i verifica telefonul, daca acesta se intampla sa fie la indemana. Stateam in pat, vazandu-mi de ale mele, insa telefonul imi facea mereu cu ochiul de pe marginea noptierei.

Nu conta ce verificam – mesajele text, apelurile recente sau mesajele vocale – ceva trebuia sa verific. Da, aveam un oarecare sentiment de siguranta cand nu gaseam nimic compromitator, dar simteam ca devin si paranoica.

Daca isi stersese toate mesajele, ma intrebam imediat ce voia sa ascunda. Am ajuns chiar sa ne si certam cand si-a pus un cod de blocare pe telefon, pentru ca am simtit ca a facut-o doar pentru ca ascundea secrete pe care nu dorea ca eu sa la aflu.

In relatia mea actuala, niciodata nu am simtit nevoia sa vad ce are el in telefon si nici macar nu m-a interesat sa ii stiu codul de blocare. Imi place ca e deschis cu mine cand vine vorba de telefonul lui. Cand scrie mesaje text, el nu incearca niciodata sa le ascunda, iar datorita acestui lucru, nici eu nu simt vreodata nevoia sa ma uit peste umerii lui.

2. Iti faci un scop in sine din a afla totul despre fostele lui relatii.

O sa incep prin a spune ca stiam totul despre fostele prietene ale fostului meu prieten. Stiam de unde erau, la ce scoala mergeau, ce faceau in timpul liber si chiar la ce erau bune in pat. El imi povestea despre „partidele” cu ele, iar eu imediat voiam sa stiu cum le cheama, ca sa ma pot duce acasa si sa le gasesc pe retelele de socializare, pentru a vedea cu cine am de-a face.

Cateodata pomenea numele fostelor lui prietene sugerand ca inca sunt intr-o relatie de amicitie, asa ca in mod evident intrebam mereu despre ele, iar el ma ducea cu vorba. Drept pentru care, eu puneam mai multe intrebari pentru ca, in cele din urma, sa ma trezesc acasa, in pat, uitandu-ma pe paginile lor de Instagram.
In relatia mea actuala, chiar nu stiu nici macar numele fostelor prietene ale prietenului meu. Nu stiu de unde sunt sau ce le place, tot ce stiu este ca trecutul este trecut. Tot ce conteaza acum este ca ne avem unul pe celalalt.

3. Nu vrei sa iasa niciodata cu prietenii lui, fara tine.

De nenumarate ori fostul meu iubit a vrut sa iasa cu baietii, iar eu il bateam la cap de fiecare data sa nu iasa si sa stea acasa cu mine, in schimb. Imi dau seama acum ca de fapt nu voiam neaparat ca el sa stea cu mine acasa, ci ca mai mult nu voiam ca el sa iasa iar eu sa raman acasa si sa imi pun tot felul de intrebari.

Oh, si foarte convenabil era faptul ca, pe cand eram impreuna, a implinit 21 de ani si credea ca e stapanul universului! Aproape in fiecare seara iesea in baruri si de fiecare data cand ii spuneam ca vreau si eu sa merg (ca sa il supraveghez, evident), el insista ca era „seara baietilor” si ca „ar fi ciudat” daca as merge. Dubios, nu?

Acum, il incurajez pe iubitul meu sa iasa cu prietenii lui. El este responsabil, de incredere si grijuliu, si sunt convinsa ca nu ar face nimic care sa ma raneasca.

4. Intotdeauna esti suspicioasa cand iti spune unde este.

Cand primesti un mesaj de genul „mai intarzii la serviciu”, imediat incerci sa iti dai seama daca spune adevarul sau nu. Cine a mai fost retinut? Au mult de lucru?
Care-i treaba? Faptul ca te indoiesti de fiecare data cand partenerul iti spune ca planurile s-au schimbat este in mod cert un semn ca ai o problema cu increderea.

In momentul de fata, eu si iubitul meu nu avem nicio problema atunci cand nu suntem fizic impreuna. Cand imi spune ca e in oras cu baietii si joaca darts, nu ma indoiesc niciodata ca asta face. Este un sentiment grozav ca nu trebuie sa te framanti incercand sa iti dai seama daca iubitul tau spune adevarul despre unde se afla.

5. Activitatea lui pe retelele de socializare aproape intotdeauna te face curioasa.

Mai ales in ziua de azi, cand postam pe Facebook tot ceea ce facem si pe Instagram fiecare poza, e de inteles ca in cele din urma aceste platforme sociale ne vor crea probleme legate de incredere in cuplu. Intr-o relatie in care exista incredere, probabil ca aceste retele de socializare nu vor conta prea mult. Vor insemna mai mult un mijloc de a tine legatura cu familia si prietenii sau de a urmari videoclipuri stupide, virale.

Intr-o relatie in care nu prea exista incredere, retelele de socializare iti vor face viata un cosmar. Indiferent daca descoperi ca iubitul tau da „like” statusului unei anumite fete, daca apreciaza fotografia cuiva pe Instagram sau distribuie tweet-ul cuiva, aproape imediat vei presupune ca e ceva mai mult decat o simpla si nevinovata activitate pe acest tip de retele.

Pana la urma, nu ar trebui sa simti ca lupti ca sa iti pastrezi iubitul langa tine. Esti (sau ar trebui sa fii) singura care se bucura de toata atentia lui. In plus, niciodata nu ar trebui sa te simti presata sau grabita.

Daca intr-adevar ai incredere in celalalt, stii ca nu va pleca nicaieri. Nu te grabesti sa faci anumite lucruri cu el pentru ca stii ca va fi mereu langa tine.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

cod de securitate