Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Contactul emotional cu propriul partener este un lucru serios: este principalul liant care-i tine impreuna pe complici! Daca legatura emotiva lipseste se pot naste crize si momente de blocaj. Distanta afectiva este un clar semnal de alarma care trebuie sa duca la o reactie rapida a cuplului! Nu ar trebui ignorat deoarece ar duce aproape sigur la un declin afectiv.

Legatura afectiva ne uneste de partener si ne permite sa investim energii in termeni de timp, intelegere, rabdare, resurse materiale si emotionale.

De asemenea, legatura afectiva ne permite sa instauram un raport de dragoste in care nu ne asteptam la nimic in schimb, ci doar la bunastarea cuplului. Daca nu mai avem prea multe resurse de investit sau investim cu adevarat multe dar fara sa ne bucuram de meritata bunastare a cuplului, legatura afectiva se diminueaza. Acestea sunt simptomele clare ale distantarii afective.

Lipsa intimitatii

Intimitatea intr-o relatie este un element fundamental. Cand momentele de intimitate cu partenerul ne stanjenesc e necesar sa fim foarte atenti la problemele care cauzeaza aceasta stare. In general este vorba de o slaba comunicare. Cand s-a degradat relatia cu partenerul si mai ales de ce s-a intamplat lucrul acesta? Intrebati-va pe voi precum si pe perechea voastra amintindu-va timpurile bune, cand intimitatea dintre voi era cu adevarat un lucru natural.

Zidul afectiv

Cand un cuplu acumuleaza probleme nerezolvate (care pot fi chiar si mici dezacorduri dar care in timp pot deveni adevarate greutati) se tinde spre a construi un zid emotiv care duce la nesanatoasa obisnuinta de a ascunde partenerului propriile emotii. Se incepe cu furia neexprimata care pe termen lung poate declansa certuri puternice chiar si pentru maruntisuri. Zidul afectiv cauzeaza plictiseala in cuplu, frustrare si lipsa de interes in impartasirea sentimentelor.

Manipularea

Manipularea in cuplu este consecinta directa a zidului afectiv. Daca lipseste comunicarea si nu va exprimati legat de ceea ce aveti nevoie, veti sfarsi prin a pica in santaj emotional, victimizare, sau mai rau, resentimente care vor face relatia voastra toxica. Acest stadiu este rezultatul unei distante afective duse la extrem.

Dezinteresul

Daca partenerul "face pe surdul" (in mod prelungit si fara circumstante atenuante) la o nevoie a voastra, este un simptom clar de distanta afectiva. Dezinteresul este probabil simptomul cel mai grav, mai grav chiar decat manipularea: in cuplu se instaureaza indiferenta si nu se mai face nimic pentru a regasi legatura de odinioara.


Cum sa scurtam distanta afectiva in cuplu

Distanta afectiva poate fi scurtata initiind un traseu terapeutic de cuplu unde la baza sta comunicarea transparenta si lipsita de echivoc, mediata fiind de un psihanalist sau psihoterapeut expert. Pe langa terapia de cuplu, exista modalitati distractive pentru a scurta distanta afectiva si a va reconecta cu partenerul!

Potrivit cercetarilor, impartasind experiente si emotii romantice cu partenerul, duce la scurtarea distantelor pe care anumite evenimente le-au interpus intre cele doua persoane. Fenomenul indragostirii se alimenteaza cu molecule semnal ca dopamina sau noradrenalina, aceleasi care pot fi produse prin activitati efectuate impreuna.

     Gatiti impreuna: munca de echipa

Activitatile care permit cuplului sa lucreze ca o echipa ajuta la regasirea intimitatii scurtand distantele afective. Puteti prepara o cina impreuna sau sa urmati cursuri care prevad o munca sinergica a celor doi parteneri.

     Iesiri misterioase: exercitiu de empatie

Faceti cu randul, un weekend sau o luna de fiecare. In fiecare saptamana sau in fiecare luna (in functie de posibilitatile cuplului) unul dintre parteneri organizeaza o iesire misterioasa. Organizatorul excursiei sau iesirii trebuie sa fie atent la preferintele partenerului pentru a face weekendul cat mai placut. Alternand in fiecare saptamana, unul din parteneri isi ia obligatia de a organiza totul fara a dezvalui prea multe indicii partenerului...misterul tine aprins interesul in cuplu!

In plus, prin intermediul experientei organizatorului, se exercita empatia incercand sa va imaginati daca o activitate aleasa ii va placea cu adevarat partenerului.

     Nu incetati sa va cunoasteti: ascultarea activa

Nu incetati sa va cunoasteti si mai ales nu incetati sa comunicati. Exista intrebari pe care le puteti pune partenerului pentru a va face simtita prezenta si pentru a consolida o legatura de empatie. Ascultarea activa, intrebarile, atentiile...vor anula distantele afective si vor uni mai mult cuplul. Nu va asteptati la intrebari de tip Nobel...intrebati lucruri simple de tipul:

Cum ti-a fost ziua?

Ai nevoie de mine?

Ce program ai astazi / saptamana asta / luna asta?

Sunt un iubit bun / o iubita buna?

Ce din comportamentul meu te face sa te simti iubit(a)?

Daca ai putea schimba un aspect al caracterului meu, ce ai schimba?

Poti sa intelegi ce simt in momentul acesta?

Care este cel mai frumos lucru care ti s-a intamplat?

Care este cea mai mare frica a ta?

...

E important sa comunicati cat mai mult asa cum e important sa intrati in contact cu emotiile propriului partener si sa faceti in asa fel incat acesta sa poata intelege trairile voastre. Aceasta include ascultarea fara sa intrerupem, a fi dispusi sa ne supunem analizei, sa toleram diferentele de opinii si sa acceptam confruntarea, chiar pe problemele cele mai serioase si posibil negative. Un cuplu unit trebuie sa stie cum sa infrunte orice.

Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

GabrielBerbece

  • Publicat Acum peste 2 luni
Oare după 25 de ani mai poți repara ceva ,luind model sfaturile din articol?
poza and_c

and_c

  • Publicat Acum peste 2 luni
Una este teoria, alta este viata reala, in care oamenii devin din ce in ce mai individualisti si egoisti. Vorbele par dintr-un roman scoase, însă nu stiu in ce masura se aplica la realitatea zilelor noastre.
poza iuliamarta1

iuliamarta1

  • Publicat Acum peste 2 luni
Din pacate pentru multi dintre noi, e prea tarziu...lipsa de comunicare sau implicarea in alte activitati mai putin ortodoxe,deja a produs rupturi...Prin urmare, cand la mijloc sunt si copii...ce sa mai comentez ca deja se stie...!
cod de securitate