poza membru
Regulament
Bloguri

Dincolo de nuvela

Fefeleaga si Bator au niste talcuri ascunse, dincolo de interpretarile / comentariile literare cu care am fost obisnuiti.
Of, saracia bat-o vina! Virtuti, valori, vicisitudini, chestii, scenariu…

Categoric, daca ar fi fost o femeie bogata poate n-ar mai fi existat nici nuvela … sau poate ar fi fost altfel. In locul lui Bator un armasar tanar, poate chiar pur sange de ce nu…
Nu, nu era in consonanta cu vremurile, ar fi bulversat societatea si cine stie, 1907 s-ar fi produs cu un an mai devreme.
Oricum, era o femeie independenta iar porecla provenea in realitate de la verbul “a lega”, aceasta avand obiceiul de a lega bovinele satului care ii intrau pe pasune si a nu le inapoia fara a fi revendicate.
Ma rog, avea niste cowboyisme aparte. Asta ca sa evit un cuvant mai nimerit…dar care, ar da nastere la interpretari, ca asa e lumea… se leaga si de virgula si mi-ar sari in spate atatea Fefelege cati Batori in fata. Si nu se cade sa deranjam sensibilitatile si serenitatile nimanui.

Este si aici povestea seductiei, Fefeleaga se cunostea cu Agarbiceanu, care era preot in sat. Si a avut un anume fel de a-i acapara condeiul, ca pesonaj literar cu certitudine.

Cine nu-si tine boii acasa ii scapa asa pe pajistile erosului ...care sa recunoastem e o parghie de putere in relatiile dintre secse…si unde categorisiri de genul "tare" / slab isi pierd relevanta “momentului”.
Barbatii care-s barbati trebuie sa fie misteriosi, sa nu spuna niciodata tot, never ever!
Nici macar atunci cand parghiile erosului ii fac autorii unor nuvele anoste.

https://youtu.be/NHydngA5C4E
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza blackrosse

blackrosse

  • Publicat Acum 10 ore
Un om care e cu lumina stinsă la mansardă, va semnaliza cu lanterna, și te va vedea când nu îți dorești.
Referitor pasionații de bucătărie...
Spunea doar atât...
Mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm.
matrimoniale - membru fara poza

dauma

  • Publicat Acum 11 ore
deci zau, emoticonul ala cu popcornul... happy

mintea sanatoasa intr-un corp sanatos e doar un deziderat, realitatile vietii de zi cu zi pot fi mult mai crunte, vezi Stephen Hawking, cu o inteligenta peste medie, dar in incapacitate sa se folosesca de propriul corp... iar viceversa trece pe langa tine pe strada intr-un corp aparent functional si nici nu stii ca n-are lumina la mansarda!

la partea cu barbatul infometat m-ai pierdut, chiar nu stiu cum ar putea sa fie sub nivelul unui elev, care se descurca singur...
mie imi plac cei pasionati de gatit, ca ma asteapta cu masa pusa! winking
poza blackrosse

blackrosse

  • Publicat Acum 11 ore
Zora...
Referitor la intelect, chiar are valori. Iar o minte sănătoasă va pleca mereu dintr-un corp sănătos, cunoaștem vorba latină cu proverbul....
Pe de alta partese cunosc siscenele de genul rabufnesc în tăcere dar fac zgomot din invidie....
poza Vrajitoarea_din_Orz

Vrajitoarea_din_Orz

  • Publicat Acum 13 ore
BlueIris,
Da, citisem pe net, nu în articolul la care faci trimitere ci în altul, că Agârbiceanu i-a schimbat numele din Maria în Sofia. Nu îmi aminteam cum o cheamă pe eroină, am luat de bun ce am citit...
Deci, era o înțeleaptă din naștere. big grin
matrimoniale - membru fara poza

zora

  • Publicat Acum 14 ore
La sala de lectura Black?Acolo insa nu se lucreaza corpul,ci intelectul.Geloasa nu sunt nici macar pe cunoscuti,dara pe necunoscute!Premiul ala e cel mai ravnit din lumea stiintei.Pt ca inseamna o recunoastere internationala si aduce si ceva banuti.
poza blackrosse

blackrosse

  • Publicat Acum 16 ore
Ups.. Ca pe acilea se plouă cu premiu...
Și se pare ca e cu gelozie de câștig, și cine nu câștigă ar vrea sa muște din spatele celei care a câștigat, mai ales că e cu un corp lucrat la sală speranțe sunt mari ca roade o cărniță bună.....
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 20 ore
Desigur, se știe că tot ce este povestit în filme, romane, nuvele sau chiar și în textele siropoase/moralizatoare de pe net este fix așa cum s-a întâmplat, o relatare precisă.

Oricum, mulțumesc de reamintire. Am recitit și mi s-a părut bine scrisă. Gusturile diferă. Ce l-a făcut să scrie așa (politică sau can-can) nu cred că are importanță.

Vrăji, de aici reiese că e invers, o chema Sofia și personajul se numește Maria, chiar dacă a greșit într-un loc și autoarea articolului.
https://studentpress.ro/2014/11/05/fefel … eanu/
matrimoniale - membru fara poza

zora

  • Publicat Acum 20 ore
Trecusi de la Premiul Nobel la lecturile gimnaziului.Mda.Nu ca ar conta,dar e ceva distanta.Oare cum or judeca pustii de 14 ani scriitura castigatoarei de Nobel pe 2024?
poza blackrosse

blackrosse

  • Publicat Acum 22 ore
Intorcandu-mă la o poveste de la niste povesti spuse de... Lumea de pe sticla TV...
Nu toate femeile au bunăvoința de a da placere bărbatului sa le fie alături.
O altă zicală spunea în fiecare relație e un bou și o belea ( nu contează care e .) boul duce jugul casei, și beleaua ii face problemele..
Mai era o zicală femeia trebuie sa își hrănească bine soțul, ca altfel ii cad pantaloni jos de pe el...
Părintele Constantin Nicula spunea :
Bărbat e acela care știe sa își țină pantalonii pe el când toți ii dau jos.
Calități, asemănări și diferențe între bărbați și boi exista dar depinde de fiecare ce vrea sa vadă la un bărbat și depinde de acel bărbat cum vrea sa fie pentru o anume femeie.
Ca dacă bărbatul stă nemâncat înfometat... Clar paste și el pe unde apuba un fir de iarbă.
poza Vrajitoarea_din_Orz

Vrajitoarea_din_Orz

  • Publicat Acum 23 ore
De atâta drag de Maria, Agârbiceanu i-a schimbat numele în Sofia. Deh, înțeleaptă ea, înțelept el... batting eyelashes