Regulament
Bloguri
Recent a fost prezentată performanța unui cip cuantic numit Willow.

Se pare că Willow a fost în stare să rezolve în 5 minute ceva ce unui supercomputer i-ar lua 10²⁵ ca număr de ani. Adică mai mult decât speranța de viață a universului, care ar ajunge doar la 10¹⁴ ani.

Citind asta, mi-am și imaginat scena din „Ultima întrebare”. Computerul, rămas singur după ce a fuzionat cu mințile ultimilor oameni și a asistat la moartea universului, continuă să proceseze și să calculeze răspunsul la o întrebare care i se pusese cu enorm de mult timp în urmă. Într-un final află soluția la „Cum poate fi scăzută entropia universului?”, dar nu are cui să îi dea răspunsul și atunci spune: „Să fie lumină!” Și a fost lumină...

După ce am zâmbit la ideea lui Asimov am revenit la Willow. Bun, a făcut ceva extrem de repede. Dar ce a făcut exact? Spre surprinderea mea, nu am reușit să aflu.

Toată lumea reia relatarea despre cât de impresionat a fost creatorul lui Willow de viteza de procesare. Atât de impresionat încât a spus că această viteză face plauzibilă teoria despre universuri paralele.

Am înțeles: trăim în multivers, sunt mai multe realități paralele, și la propriu, și la figurat. Iar uneori se ciocnesc, se împletesc sau dispar.

Am înțeles și că a fost îmbunătățit modul de lucru, fiindcă aceste cipuri cuantice au tendința să greșească pe măsură ce crește viteza de procesare. Se pare că Willow nu mai greșește și ar putea avea aplicații în diverse domenii.

Iar mi-am amintit de Multivac, cel din povestirea de mai înainte. Și m-am gândit: uite e posibil să îl văd în secolul ăsta. Curiozitate mare!

Pe urmă mi-a venit în minte Optimus care a dansat și a jucat rolul de barman în octombrie, ca apoi să se afle că era controlat de un om.

Nu am de unde să știu dacă e real sau nu. Oricum întrebarea rămâne: ce problemă i s-a pus lui Willow, cipul cuantic? Oare o fi fost „ultima întrebare”?
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza stepintotheair

stepintotheair

  • Publicat Acum 5 saptamani
Da, asta era! ...Dar, dupa cum scrisesem, am citit-o mai demult (prin anii '90) si de aceea au si aparut 2-3 mici neconcordante intre original si ce am mai pastrat eu in amintire. I don't want to see happy
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
Interesant e că răspunsul a venit înaintea întrebării. Asimov a scris Ultima întrebare în 1956, iar Fredric Brown a scris Răspunsul în 1954.

„Dwar Ev apăsă maneta. Un zumzet imens se porni, o avalanșă de energie de pe 96 miliarde de planete. Lumini clipiră și se stinseră de-a lungul panoului kilometric. Dwar Ev se dădu înapoi și inspiră adânc.
– Onoarea de a pune prima întrebare îți aparține, Dwar Reyn.
– Mulțumesc, spuse Dwar Reyn. Va fi o întrebare la care nicio mașinărie cibernetică nu a fost în stare să răspundă.
Se întoarse către supercomputer.
– Există Dumnezeu?
Impresionanta voce răspunse fără ezitare, nici măcar un declic al circuitelor sale nu se auzi.
– Da, acum există Dumnezeu.
Spaima cuprinse brusc fața lui Dwar Ev. Sări să apuce maneta întrerupătorului. Un fulger venit din cerul fără nori îl trânti la pământ și topi maneta, sudând-o pentru totdeauna.”
poza stepintotheair

stepintotheair

  • Publicat Acum 5 saptamani
Am citit cu mult timp in urma o nuvela in care, pe scurt, toate civilizatiile avansate din univers si-au interconectat retelele informatice, astfel incat toate infor****le stiintifice, tehnologice, etc, au devenit accesibile unui supercomputer care gestiona si controla intreaga retea. Unui savant stralucit i-a revenit cinstea de a actiona maneta care punea in functiune acest supercomputer si de a-i pune prima intrebare. Savantul a actionat maneta si intrebarea lui a fost ,,Exista Dumnezeu?" Supercomputerul a creat un mic arc electric care a retezat maneta prin intermediul careia putea fi deconectat, dupa care a venit si raspunsul:
...ACUM EXISTA!!!
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
Da, și al meu tot până în august 2031 e valabil. Vom vedea atunci ce va fi.
poza zora

zora

  • Publicat Acum 5 saptamani
O chestie legata de cipuri.Cardurile au cipuri.
De curand mi-am schimbat CI.Si este valabila 6 ani.Ca cica apoi ne fac un act de identitate cu cip incorporat.O fi n-o fi nu stiu!Vaz eu atunci.
Pana una alta aflai ca cipurile sunt igenice si corective.Poate si parfumate...stiti ca mostrele de la firma Ori care termina cu flame sau cealalta concurenta care incepe cu A si se termina cu von care au in cataloagele lor mostre care daca dai cu degetelul miroase a parfumelhappy
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
Dauma, ai dreptate! Dar e nevoie și de mai multă responsabilitate și transparență. Optimus e un robot. Lumea a fost lăsată să creadă că el ar vorbi cu oamenii și ar face diverse lucruri de capul lui. Nu era deloc așa, era controlat tot timpul de un om.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
10²⁵, gata! Mi-am amintit! happy) O să schimb și în text.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
Zora, am căutat ce înseamnă C.I.P.. înseamnă Corectiv, Igienic, Parfumat. happy Mie mi se păreau foarte drăguțe și valoroase fiindcă erau rare, cel puțin eu așa îmi amintesc. happy)

Mai zi-mi, te rog, o dată cum fac să scriu 10 la puterea 25 de pe telefon. Mi-ai spus tu cândva, dar am uitat cum. Tehnologia asta!happy)
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
Markus, cred că e de așteptat ca orice creator să își laude creația, dar mi s-a părut că suna prea impresionat. Ori nu știi la ce să te aștepți cu astfel de dispozitive, ori exagerezi reacția pentru a primi mai multe fonduri, așa cum ai zis.

Plus partea aceea la limita dintre filosofie și fantezie. Deci dacă Willow lucrează atât de repede, înseamnă că unele calcule au loc în alte universuri. Îmi dă impresia că se intră în etapa în care știința se apropie de magie (nu mai știu cine a zis), dar poate greșesc.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
Dauma, da, se lucrează la Willow de 10 ani și am văzut că spuneau că va mai dura doar câțiva ani până va putea ieși pe piață. India a investit mult în domeniul cercetării pentru computere cuantice. Mi-ar plăcea, totuși, să înțeleg ce a făcut și cum a fost stabilită acea diferență. Poate că i-au dat de făcut mai multe operațiuni. Dar cât de multe să fi fost ca să existe acea diferență enormă?