Testul lui Socrate (banc)
În Grecia Antică, Socrate era renumit pentru respectul cu care își trata prietenii. Într-o zi o cunoștință l-a întîlnit pe marele filosof și l-a întrebat:
– Știi ce-am auzit despre prietenul tău? – Stai puțin, a replicat Socrate. Înainte de a-mi spune ceva aș dori să facem un test. Se numește testul Filtrului Triplu. – Filtrul Triplu? – Exact, a continuat Socrate. Înainte de a vorbi cu tine despre prietenul meu, ar fi o idee bună să stăm un pic și să filtrăm ceea ce vei spune. Acesta este motivul pentru care îl numesc testul Triplului Filtru. Primul filtru este Adevărul. Ești absolut sigur că ceea ce vrei să-mi spui este adevărat? – Nu, a zis omul. De fapt, doar am auzit despre asta și... – În regulă, a spus Socrate. Deci nu știi dacă este adevărat sau nu. Acum hai să încercăm și al doilea filtru, filtrul Bunătății. Ceea ce vrei să-mi spui despre prietenul meu este ceva bun? – Nu, din contră... – Deci, a continuat Socrate, vrei să-mi spui ceva rău despre el, dar nu ești sigur că este adevărat. Totuși, poți să treci testul, deoarece mai este un filtru: filtrul Utilității. Ceea ce vrei să-mi spui despre prietenul meu îmi va fi de folos? – Nu, nu chiar. – Bine, a concluzionat Socrate, dacă ceea ce vrei să-mi spui nu este nici adevărat, nici bun, nici folositor, de ce mai trebuie să-mi spui ceva? Și astfel Socrate nu a aflat niciodată că prietenul și discipolul său Platon era amantul soției sale. Sursa: folclor internautic E doar un banc. Platon era mult mai tânăr decât Xantipa și e greu de crezut că ar fi fost amantul ei. O sursă de inspirație pentru banc poate o fi fost faptul că Platon a scris frumos despre ea că era o soție și o mamă devotată. Sau poate nici nu era vorba despre ea. Cine știe cum apar bancurile! Asimov avansa ipoteza că ar fi venite de la extratereștri. Dar să nu mai divaghez. E bine sau nu e bine să aflăm când suntem înșelați sau bârfiți? |
Comentarii
Pagini
1 2BlueIris
BlueIris
Nu cred că îl văd azi, dar îl am în istoric și voi reveni asupra lui.
Despre stima de sine, știu că înseamnă să te apreciezi, să ai o părere bună despre tine. Despre a fi sigur pe tine, cred că înseamnă să ai încredere, să fii convins că ai destule informații și abilități să rezolvi o problemă, să înveți, să interacționezi. Nu știu dacă o persoană egoistă are neapărat o părere proastă despre abilitățile ei sau despre ea însăși.
E adevărat că oamenii se nasc diferiți. Se văd copiii de când sunt mici. Unii mai retrași, mai timizi, mai temători. Alții siguri pe ei, curioși, gata să exploreze, să interacționeze, să ceară sau să ofere.
E interesant că atât siguranța de sine, cât și stima de sine se construiesc în timp, în urma reacțiilor pe care le primești din exterior. Dacă un copil pune degetul în foc, nu va mai avea aceeași siguranță să o facă dată viitoare. Deci își va aprecia corect abilitatea de a scăpa cu degetul nears. Apoi dacă reușește să convingă părintele să îi cumpere o jucărie, iar va căpăta încredere în capacitatea lui de convingere. Invers când nu reușește ceva, poate nu va mai vrea să încerce. Are importanță și felul în care este lăudat sau certat.
Și tot așa. Primim mereu stimuli din exterior și ne adaptăm. Unii ne adaptăm mai bine, alții mai puțin bine. De ce? Pentru că nu ne-am născut cu stimă de sine? Sau pentru că nu au existat stimulii potriviți pentru a ajunge să învățăm cum se face o evaluare cât mai aproape de realitate a propriilor capacități?
BlueIris
BlueIris
addi
BlueIris
Drăguță melodie, Zora!
BlueIris
zora
Buna duminica dimineata...un imn de weekend sa ascultam
https://youtu.be/YykjpeuMNEk?si=1cAFNSQk … 1Y-ZP
blackrosse
Gura pacatosului, adevăr grăiește!
CoanaAri
Pagini
1 2