Recent a fost prezentată performanța unui cip cuantic numit Willow. Se pare că Willow a fost în stare să rezolve în 5 minute ceva ce unui supercomputer i-ar lua 10²⁵ ca număr de ani. Adică mai mult decât speranța de viață a universului, care ar ajunge doar la 10¹⁴ ani. Citind asta, mi-am și imaginat scena din „Ultima întrebare”. Computerul, rămas singur după ce a fuzionat cu mințile ultimilor …
Mai mult

Ordine și haos

Știți cum e uneori când nu te atrage cineva sau ceva, dar mai târziu îți trezește interesul sau chiar te captivează. Așa mi s-a întâmplat cu acest serial, Kaos. La început, la fel ca la Jocul Calamarului, am zis că e o prostioară, dar i-am dat o șansă și m-a prins. Nu atât cât să rămân mută de admirație, dar suficient cât să vreau să îl văd până la final. Zic de la început că nu îl recomand celo…
Mai mult

Testul lui Socrate (banc)

În Grecia Antică, Socrate era renumit pentru respectul cu care își trata prietenii. Într-o zi o cunoștință l-a întîlnit pe marele filosof și l-a întrebat: – Știi ce-am auzit despre prietenul tău? – Stai puțin, a replicat Socrate. Înainte de a-mi spune ceva aș dori să facem un test. Se numește testul Filtrului Triplu. – Filtrul Triplu? – Exact, a continuat Socrate. Înainte de a vorbi cu tine despr…
Mai mult

E, de fapt, un „atac” la nivel mondial, fiindcă nu cred să mai fi rămas multe limbi fără să fie influențate în era internetului. Am citit pe un forum cum vorbitori nativi de germană se plângeau sau râdeau de exprimări hilare sau absurde, rezultate din traduceri neglijente. Recunosc însă că nu aș fi înțeles ce spuneau dacă nu ar fi scris în engleză. ) Dacă înainte erau acceptate doar cuvinte gr…
Mai mult

Se cunoaște faptul că anumiți copaci, nu mă întrebați care fiindcă nu știu exact ), au proprietatea de a se înmulți printr-un fel de auto-clonare. Există și alte plante care pot face asta. Iei o frunză, o pui în apă și va începe să dezvolte rădăcini. Apoi, cu puțin noroc, va crește o plantă identică genetic cu planta mamă. Așa se întâmplă în mod spontan în pădurile unde nu există decât un singur…
Mai mult

E o știre de anul trecut, dar am aflat recent de ea. Cercetătorii britanici au descoperit că amidonul din cartofi, combinat cu praful de pe Marte, duce la obținerea unui tip de beton foarte rezistent pe care l-au botezat StarCrete. Desigur, nu au avut pulbere de stele, dar au simulat ei cumva compoziția solului marțian. Partea interesantă este că inițial au luat în calcul utilizarea de sânge și …
Mai mult

Efemeride II (experiment)

În ochii tăi descopăr întreg universul, ca atunci când soarele îmbrățișează luna cu tandrețe. Dar simt cum umbrele ne separă și ne aduc aminte cât de fragile sunt legăturile dintre noi doi. E ca și cum Dumnezeu ar fi tras cortina peste cer, ascunzându-ne adevărurile dureroase ce ne definesc. Mama mi-a spus că dragostea este precum vremea schimbătoare. Uneori râde, alteori plânge, iar uneori pur …
Mai mult

Mărturisesc, precum Butters la DMV, că habar n-am avut până de curând că începutul Rapsodiei Române nr. 1 este prelucrarea unui cântec pop.ular Am un leu și vreu să-l beu. Rapsodia începe lent, visător, cu Am un leu..., continuă elegant cu Hora lui Dobrică, apoi cu Mugur, mugurel, Hora de la moară și se încheie cu Ciocârlia. Bine, asta e doar ceva schematic, fiindcă e vorba de mult mai mult de…
Mai mult