- dauma
- »
- Blog
- »
- Ceai indian
Ceai indian
Ce arome! L-am baut pentru prima data acu vreo 20 de ani intamplator intr-un mall din iasi, Din cate imi amintesc, avea o baza de ceai negru, cu scortisoara, cuisoare, nucsoara, ghimbir, cardamom, piper si altele asemenea - cu lapte si miere! Un ceai de care mi-a ramas gandul agatat multi ani, ani in care l-am cautat prin magazine fara sa il gasesc vreodata atat de bogat in condimente. Am incercat sa fac amestecul acasa, dar parca niciodata nu a iesit la fel. Desi mi-au iesit combinatii diferite, si foarte bune.
Imi plac mancarurile aromate si condimentate, alimentatia mea e limitata in foarte mica parte la bucataria romaneasca. Pe pervazul meu, alaturi de patrunjel, acum cresc salvia, oregano, roinita si menta, pe care le folosesc constant in mancare. Acu vreo 2 ani am avut foarte multe mere, pentru o perioada lunga, de la mere de vara pana toamna tarziu. Si am cautat retete, ce sa mai fac cu ele. Chutney mi s-a parut o reteta interesanta. Am blenduit cu un pic de apa merele si le-am fiert cu multe condimente, cele din reteta clasica + altele preferate de mine: usturoi, ardei iute, scortisoara, anason, cuisoare, ghimbir, nucsoara, cardamom, plus ceva plante aromate verzi: roinita oregano cimbrisor… A iesit o fiertura cu un miros puternic, atat de puternic incat era deranjant. In timp ce fierbea, am zis ca probabil nu voi putea manca niciodata asa ceva! Am pus in borcanele. Si am ramas surprinsa de cat de bun a iesit si ce bine mergea cu orice fel de carne, chiar si cu mici! Am mai facut cateva ture, unul din cele mai bune sosuri la borcan, ever! Asa am descoperit din ce e alcatuit traditionalul condiment chinezesc 5 arome. (care, in principiu, se refera mai mult la cele 5 gusturi, dulce, acru, sarat, amar si picant). Exista varianta cu anason, fenicul,piper, scortisoara, ghimbir, dar alte variante contin nucsoara sau cuisoare… Am inceput sa ma joc mai mult cu aromele puternice in acel an, imi iau dovleac pe care il calesc cu condimentele astea, usturoi si ardei iute, lapte.. foarte bun! Ieri am trecut pe la un supermaket de cartier si am ramas mai mult agatata de raftul de condimente. Dincolo de piperul verde si rosu, am luat in general gusturi puternice, din clasicul 5 arome, pentru ca am vazut ca le folosesc mult mai mult: 3 pachete de cuisoare, 2 nucsoara, scortisoara, ghimbir. Tot salivand cu gandul la ce am cumparat, mi-am amintit de ceaiul indian. Si seara, am facut in varianta proprie. Am folosit ceai verde cu iasomie (nu consum in general ceai negru asa ca nu am). Am aruncat tot felul de prafuri la fiert, o combinatie care le contine pe cele de mai de sus, piper. Chiar si o feliuta de hrean… Mi-am amintit apoi sa il beau cu miere (in general beau ceai neindulcit). Am gasit si o cutie cu lapte uht prin casa, asa ca m-am rasfatat pana la capat! Azi, daca ma apuc de bucatarit, urmeaza mancarica de dovleac. Condimentata bine, si cu lapte. Probabil o sa ii pun si ceapa cu kapia + ardei iute. Acu mi se tzopaie pititcul pe creier cu laptele de cocos ce l-am luat saptamana asta la oferta! Prea.. indian? Trebuie incercat, zic! Dar intr-o varianta mai picanta… PS. Cautand poza, am dat peste acest articol, cica “How to Make [the best] Chai [ever]“ https://thehathicooks.com/how-to-make-be … ever/ Asa o fi?! |
Comentarii
Pagini
1 2 3dauma
si cine sunt eu sa iti zic ca e gresit?! fiecare vede doar ce alege sa vada pana la urma, nu?
eu imi vad linistita si cu bucurie de viata mea implinita, si ma minunez de alegerile oamenilor
gicageo
dauma
gicageo
Vrajitoarea_din_Orz
Io cu biochimia mai mult, chimia anorganică mă cam depășește.
blackrosse
Deci sa înțeleg ca nu am fost înțeles...
Mulțumesc coniță ca ai pus o vorbă înțeleaptă care a dat explicația...
Știu ca poate am fost o fiara de junglă cândva pentru vrăji, dar îmi permit sa îl respect valorile.
dauma
din experienta personala, nu poate sa urmeze decat dez-amagirea
gicageo
dauma
CoanaAri
Bine, ea are și probitate, dar morală.
Pagini
1 2 3