Măsurabilitate

Nu orice este măsurabil în univers. Suntem obișnuiți să măsurăm permanent. Cantități, durate, distanțe, circumferințe, greutăți, lungimi. Sau oameni. Îi măsurăm din priviri, cu sau fără scop. Te miri ce mai vrem să măsurăm. Cum le traducem? Prin numere. Sau reprezentări vizuale comparative. Parcursul uman vine și compune doi vectori: măsurabilul și incomensurabilul. Că altfel am fi computere b…
Mai mult

Dă și tu binețe, că nu te doare tastatura. Nu scrie exclusiv cu majuscule, că îmi disperi retina. Nu scrie prescurtat, gen “cf”. Aștepți să ți se răspundă cu “bn”? Dacă vrei să ma întrebi ceva, folosește semnul întrebării, că poate nu-s un om suficient de inteligent încât să deduc că-i o întrebare și nu o afirmație și riști să nu primești răspuns sau să stârnești alt gen de reacții. Încearcă să f…
Mai mult

Mai mult

aduce cu sine și “mai putin”. Sunt două stări care se conjugă împreună. Ai mai mult într-un context, vei avea mai puțin în altul. Chiar dacă nu conștientizezi întotdeauna . Ai mai multe ore petrecute în compania cărtilor, automat vei avea mai puține ore pentru experiențe de viață. Ai prea mulți iubiți, vei avea mai puțină stabilitate în viața personală, cu unul singur. Ai prea mult timp acordat …
Mai mult

Poți fi uneori flamând sau gol, dar să fii liber. Liber să crezi în ceea ce dorești, să-ți expui opinia, fără să ai gura încleștată. Liber să te miști acolo unde ceva te cheamă. Liber să creezi, fără cenzură. Liber să vrei mai mult. Un gând pios celor ce au fost, au crezut într-o idee, au încetat să mai tremure! Au murmurat apoi au strigat. Curajul lor ne-a dat aripi. Libertatea e fireasca. …
Mai mult

Învață!

De când ne naștem, învățăm continuu. Ne transformăm puțin câte puțin. Devenim mai buni? Depinde și de ceea ce învățăm. De la cine și de la ce. Util sau mai puțin util, prin prisma intereselor proprii. Cu timpul învățăm să filtrăm ceea ce achiziționam, ca deprinderi sau cunoștințe. Învățăm inclusiv din ceea ce vedem, auzim sau simțim. Facem conexiuni, gândim, altfel am fi niște bănci de date și a…
Mai mult

Analfabetismul digital

Avem internet de mare viteza si ne cumparam diverse dispozitive, care mai de care mai sofisticate si mai scumpe, cu care sa navigam pe internet sau sa ne faciliteze rezolvarea unor sarcini, intr-un ritm mai rapid. Dar nu reusim sa le folosim nici macar la nivel minimal, unii dintre noi, ingrijorator de multi. Nu stiu cat e teama, nestiinta, indolenta sau lene. De ce l-ai mai achizitionat? Nu ca …
Mai mult

Colțuri nerotunjite

Înțeapă privirea, că de atins oricum nu îndrăznești s-o faci. Înțeapă și sufletul, chiar dacă efectul e uneori latent. Cauți o pilă prin noianul de unelte care-ti stau la îndemână. Aprinzi și farul dacă e nevoie, ca să scotocești. Pauză: nu găsești. Și atunci îi dai shutdown, că doar nu te apuci să rescrii tot codul ăla kilometric, devenit deja plin de scame. Și șoptești strident: <<Coope…
Mai mult

Sunt român

Și mă recunosc în ethosul românesc. În limba română îmi strig bucuriile sau durerile, îmi plâng morții. Am cea mai pitorească țară, cu o istorie pe care n-am ajuns s-o cunosc exhaustiv. Observ în jurul meu bravi bărbați care nu cunosc teama. Oricând pregătiți să apere, să jertfească ceva din ființa lor pentru o idee. Încă mai avem oameni care pun mâna pe o carte, oameni care generează cultură, ro…
Mai mult