- alexducu
- »
- Blog
- »
- si totusi...
si totusi...
Am mai spus, si intre timp ati remarcat, ca nu am talent la scris. Am scris si despre muzica clasica, chiar daca nu sunt un cunoscator, doar in ideea de a impartasi cate ceva din putinul pe care il stiu eu. Sunt si foarte selectiv, in sensul ca daca apreciez un compozitor, un interpret, ca si un scriitor sau alt om de cultura, nu inseamna ca imi place tot ce a „produs“.
Si de data aceasta incerc sa impartasesc ceva mai deosebit, zic eu, despre Beethoven. „Beethoven nu a fost om, el a fost un univers omenesc“ zicea un mare muzician. Desigur facea referire la muzica lui. Nu intentionez sa scriu bibliografia lui si nici sa-i descriu opera, nu cunosc mare lucru nici din una nici din alta. Poate sa aduc aminte de el celor interesati dar in special sa va spun ceva din viata privata pe care, poate, nu le gasiti „dintr-una“. Nascut intr-o epoca de apogeu al muzicii clasice (Mozart, Händel, Schubert, Haydn, Chopin, Brams, Verdi....) din familie de muzicieni, in 1770 in Germania. La virsta de 14 ani, profesorul lui de muzica zicea ca daca progresul continua asa, ajunge un al doilea Mozart. La 16 ani a si fost trimis la Viena sa primeasca lectii de compozitie de la Mozart. Cumva nu s-au intalnit, totusi. Am aruncat un ochi pe wikipedia in romana si zice ca da, le-ar fi luat, insa cel care i-a finantat studiul la Viena cu Mozart a fost suparat cind Beethoven, dupa 3 luni, s-a intors de la Viena fara a absolvi lectiile finantate. Beethoven era destul de libertin si-si cunostea valoarea. Infuriat odata pe un conducator (cum ar fi fost Domnul pt Tara Romaneasca sau poate mai degraba Banul in Oltenia) i-a spus (aproximativ): tu esti ce esti pt ca ai primit totul prin mostenire. Eu sunt ce sunt prin mine insumi. Revolutia franceza si Napoleon l-au impresionat si influentat deosebit in opera sa. Mare simpatizant al lui Napoleon, a intitulat simfonia a 3.a, „Eroica“ initial „Bonaparte“. A schimbat in „Eroica“ dezamagit si furios ca Napoleon s-a autointitulat imparat- „nu-i mai bun decit altii“. Ca toti sau majoritatea geniilor, a fost iubit si a iubit multe femei, in scrisorile romantice le alinta cu expresii ca: inger, iubire nemuritoare, bijuterie … si binenteles ca le rasfata cu muzica, in general ele fiind iubitoare de muzica, de arta. Initial un virtuoz al pianului, dupa ce si-a pierdut auzul, a trebuit sa renunte la concerte si sa se profileze pe compozitie. A scris simfonii, concerte ( de pian cele mai multe, poate, cred, si dpmdv cele mai placute) si altele. Genialitatea lui e cu atit mai mare cu cit o mare parte din compozitii le-a scris surd. Una din piesele cele mai indragite mie, „Concertul pt pian nr. 5“. https://youtu.be/hDXWK3W477w |
Comentarii
Pagini
1 2 3 4alexducu
Vrajitoarea_din_Orz
Vrajitoarea_din_Orz
alexducu
Vrajitoarea_din_Orz
alexducu
CoanaAri
Pe mine nu mă miră "performanțele" acestea la vârste mici. Cunosc ceva despre vocea copiilor și știu cât de versatili pot fi. Repet, cu avantajul vârstei. Mai tărziu vocea ei nu va mai suna așa.
alexducu
https://youtu.be/7W4zFkf-q3w
alexducu
alexducu
Pagini
1 2 3 4