Regulament
Bloguri

Zece

Dacă e să aleg zece cărţi preferate, cărţi ce m-au ajutat să mă schimb, să progresez în viaţă, cărţi ce m-au impresionat, atunci lista mea ar arăta aşa:

1. Eiji Yoshikawa – Musashi
„Sabia este sufletul samuraiului. A practica arta mânuirii sale înseamnă a-ţi purifica şi disciplina spiritul”.
Pe câmpul de luptă de la Sekigahara, în anul 1600, începe povestea devenirii vestitului samurai Miyamoto Musashi. În dorinţa sa de a cunoaşte Calea Războinicului, pentru a deveni un samurai respectabil, porneşte pe drumul aspru, presărat cu îndoieli, izbânzi, eşecuri, al perfecţionării propriului eu.

2. Antoine de Saint-Exupéry – Citadela
„Nu aştepta nimic de la omul ce munceşte pentru propria sa viaţă, şi nu pentru veşnicia lui. … Cerîndu-le să-şi schimbe viaţa în ceva de preţ, au dorit să fie slujiţi. Iar atunci cînd dispar, nimic nu mai rămîne.”
O Biblie laică, o carte magică ce oferă răspunsul potrivit la orice întrebare, o carte ce într-adevăr te zideşte.

3. Panait Istrati – Neranţula
„Să dai, să dai, iată marea fericire a vieţii. Să dai mai ales la timp, fiecare lucru la vremea lui. Să dai râsul, să dai lacrimile, să-ţi trăieşti aventurile, să-ţi trăieşti durerea… Să plângi, un timp… şi apoi să râzi.”
În aproape toate cărţile lui Panait Istrati domină tipul omului care trăieşte pentru prietenie şi pentru care cea mai mare mulţumire sufletescă este aceea de a descoperi bunătatea în ceilalţi. O nuvelă despre adolescenţi, despre dragostea care te împinge la gesturi disperate şi, nu în ultimul rând, despre prietenie.

4. Umberto Eco – Numele trandafirului
„Femeia e ca focul care arde. Mai amară decât moartea este femeia, că e ca lanţul vânătorilor, sufletul ei e ca o plasă, mâinile ei ca nişte funii.”
Un roman ce îmbină istoria cu ancheta poliţistă, o parabolă despre adevăr văzut din perspectiva teologică, o minunată îmbinare între teoria literară şi studiile medievale. Merită văzut şi filmul, o ecranizare reuşită, din a cărui distribuţie fac parte Sean Connery (William of Bakersville) şi Christian Slater (Adso).

5. Frank Herbert – Dune
„O lume se sprijină pe patru lucruri: învăţătura celor înţelepţi, dreptatea celor mari, rugăciunile celor credincioşi şi dârzenia celor bravi. Dar toate astea nu înseamnă nimic fără un conducător care cunoaşte arta guvernării”
Petrecându-se la zeci de mii de ani în viitor, saga prezintă istoria unei civilizații care a interzis calculatoarele, dar a dezvoltat tehnologii avansate și abilități mentale și fizice. Pentru imperiu se dovedește vitală planeta deșertică Arrakis, singura sursă cunoscută de melanj, cea mai valoroasă substanță din univers. sursa
O amplă frescă social-politică într-o epocă feudală, în care planetele sunt controlate de case nobiliare.

6. *** – Biblia
Biblia (din lb. greacă βιβλίον, pl. βιβλία –cărți) se referă la scripturile sacre din iudaism şi creştinism. Aceste scripturi sunt compilații ale unor documente separate (numite „cărţi”) scrise într-un interval de timp de circa 1000 de ani. Numai Vechiul Testament are circa 100-150 scriitori diferiți, provenind din intelectualitatea aflată în serviciul conducătorilor politici. Cărțile sale au fost publicate separat şi adunate în secolele I-II d.H. pentru a forma prima Biblie ebraică, Tanach, iar mai târziu, cu adăugiri, Biblia creștină, numită de creștini și Sfânta Scriptură.

7. James Clavell – Shogun
„Dacă vrei să ai linişte sufletească, atunci trebuie să înveţi să bei ceai dintr-o ceaşcă goală.”
Primul şi cel mai renumit roman al lui James Clavell, Shogun a devenit rapid un bestseller. Acţiunea se petrece în jurul anului 1600 (anul bătăliei de la Sekigahara) şi prezintă în paralel ascensiunea a doi oameni: Toranaga, un senior japonez şi John Blackthorne, pilotul unei nave olandeze ce naufragiază pe coastele Japoniei, ce ajunge din prizonier un samurai respectat. Este de urmărit şi ecranizarea făcută în 1980, cu Richard Chamberlain în rolul principal (Anjin).

8. Mihail Bulgakov – Maestrul şi Margareta
„Dragostea ne-a ieşit în cale aşa cum apare, ca din pământ, un asasin pe o ulicioară întunecoasă, şi ne-a răpus pe amândoi dintr-o singură lovitură. Aşa loveşte fulgerul, aşa loveşte pumnalul.”
Romanul Maestrul şi Margareta este o abilă punere în scenă a două lumi total diferite, Moscova anilor ’30, în plină epocă stalinistă, care primeşte vizita Diavolului deghizat în magician (profesorul Woland) şi a suitei sale formate dintr-un motan negru (Behemoth), un tip cu pince-nez (Koroviev/Fagotto) şi alţii pe de o parte, pe cealaltă parte epoca lui Pilat din Pont, care îngăduie scârbit execuţia lui Yeshua Ha-Nozri (Iisus). Totul brodat pe povestea despre un scriitor retras la ospiciu şi iubirea lui pierdută, Margareta.

9. Feodor Dostoievski – Idiotul
„Câţi nu sunt dintre cei care, lustruiţi pe dinafară, având apartenenţă de virtute numai pentru că dispun de caleaşcă proprie? Mulţi au caleaşcă proprie… Dar prin ce anume mijloace…”
Romanul Idiotul este dovada pură a talentului lui Dostoievski, în care analiza psihologică complexă şi profundă a personajului (prinţul Lev Nikolaevici Mîşkin) în momentele de criză epileptică se realizează prin descrierea uimitoare a trăirilor acestuia.

10. Rodica Bretin – Cel care vine din urmă
Cel care vine din urmă nu este un roman, ci un volum de povestiri fantastice, cu lumi sumbre şi crude, deşi face parte din genul horror, este o carte pe care n-ai lăsa-o din mână. Povestirea care dă titlul culegerii mi s-a părut fascinantă, un îndemn de a ne înfrunta temerile, mai ales atunci când avem ceva important de apărat.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza danbvsb

danbvsb

  • Publicat Acum peste 2 luni
Eu am şters-o Kay. Te rog, fără manele pe blogurile mele
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
Asta a sunat a dedicație gen Guta....parca se auzea si microfonul....
Niste forinti e buni? Ca centi nu mai ambig grin
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
leo, e tot virtuala?
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
îmi faci o schemă sau rămâne ca și la turbosuflantă?
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
aia ziceam....de sărut franțuzesc
poza danbvsb

danbvsb

  • Publicat Acum peste 2 luni
Bine Miaunici, se acceptă şi fără bere winking
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
crying pi buni? eu așa am crezut... că e spaniolă...de era franțuzească poate..poate...
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
dau o șampanie din 2012....de atunci o tot plimb de ziua mea și nu reușesc să o beaurolling on the floor
a văzut 4 țări....
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
multam leoaico. de baut m-am oferit eu, va astept. waiting