Ausländer
Un blog despre viata ca Ausländer--persoana venita din alta tara s-ar traduce.
Romania, o tara a tuturor posibilitatiilor in care aproape orice se poate intampla , de exemplu un fotograf de duzina poate ajunge multimiliardar in euro in timp record 3-4 ani.Sau tara in care agricultura si industria practic este "trasa pe dreapta". Sau tara din Europa in care inca mai circula pe sosele carute trase de cai sau vite.Mizeria abunda aproape pe orice drum national si manelele se aud glorios din unele masini cu proprietari maslinii. Pe de alta parte avem Germania care dea lungul istoriei a demostrat atat practic cat si teoretic ca poate renaste din cenusa.O tara practic tocata la finele celui de al 2-lea razboi mondial dar in prezent No1 in Europa ca putere din toate punctele de vedere. Tara unde totul merge aproape ca un ceas elvetian. Dar nu vorbim azi despre cat de minunata este Germania sau cat de corupta este Romania.Azi vorbim de Ausländer.Cine este Ausländer? Cum ziceam persoana venita din alta tara. Viata ca Ausländer este deosebit de greoaie la inceput in Germania pana trece perioada de tranzitie. Aceasta perioada de tranzitie dureaza de la persoana la persoana. Unele persoane se pot adapta usor altele nu. Ca Ausländer in Germania realizezi ca totul este diferit.Dar absolut. E prea liniste, lipsesc clanxoanele in trafic , lumea iti zambeste pe strada, doamnele in varsta merg cu bicicletele pe strada , iar cei in varsta se tin de mana ca la prima tinerete. Realizezi ca esti cineva din alta lume.Te gandesti ca ai ajuns in viitor sau pe alta planeta.Se poate o viata mai buna decat ai fi sperat tu.Totul este schimbat.In timp te schimbi si tu , viata ta ajunge sa fie in tandem cu viata germanilor.Pielea ta devine frumoasa, analizele de la laborator sunt bune, defapt pe langa cele de cand erai in Romania, sunt excelente. Acum vine intrebarea de ce acasa nu e ca in Germania? De ce in Romania trebuie sa fie altcumva? De ce in Romania nu sunt autostrazi? De ce nu iti mai place sa vrei sa te intorci in Romania? De ce....? |
Comentarii
Pagini
1 2AlterMonnemer
Atrix
Inkubus
Da cam asa este.Eu in primele luni cand auzeam pe cineva vorbind in romaneste mai salutam tot pe romaneste,dar in timp tot cercul meu de prieteni sa zic asa este format 3/4 din persoane germane.Cand locuiam langa Franta , si intram in magazinele germane cine vorbea tare si se comportau galagios? francezii si romanii.
AlterMonnemer
Are perfecta dreptate T89 cand spune ca e "prea liniste, lipsesc clanxoanele in trafic , lumea iti zambeste pe strada, doamnele in varsta merg cu bicicletele pe strada , iar cei in varsta se tin de mana ca la prima tinerete". Afirmatia este absolut corecta, in toate privintele. Iar faza cu cei in varsta care traiesc si sunt fericiti la o varsta inaintata, da dovada unei societati sanatoase, din mai multe puncte de vedere. Comparand acest aspect cu viata din Romania, unde dupa 60 dispari din societate complet, ma iau frisoanele...
De ce nu e in Romania ca in Germania? Simplu, din cauza educatiei. Educatia omului nu se face rapid, ci in mai multe generatii. In Romania furtul e la rang de religie, impreuna cu coruptia, adularea smecheriei ieftine si a superficialitatii.
Sorry fellows, asta e mentalitatea poporului, nu se va schimba niciodata. Asa a fost, asa va fi...
Ultimii ani m-au adus in situatia de a avea 90% din prieteni doar nemti, intrucat cu multi dintre romani am avut experiente neplacute, in mai multe privinte. Deci se poate. Nu e mai bine, nu e mai rau, e mai "altfel".
Oricum acesta e un subiect complex, care cred ca va fi dezbatut pe larg aici...
Felicitari autoarei!
AlterMonnemer
Insa, caci intotdeauna avem si un "insa", experienta mea personala si profesionala arata o toleranta mult mai mare in landurile vestice (nu punem la socoteala Bavaria, ei sunt niste Ausländeri in Germania, iar restul nemtilor sunt Ausländeri in Bavaria), Baden-Württemberg, Pfalz, Hessen, NRW spre exemplu se arata a fi extrem de toleranti.
Iar romanii au toate sansele sa se integreze bine, cu cateva conditii, dintre care as enumera:
1. Invatarea limbii. De aici porneste tot. E alfa si omega integrarii.
2. Respectul fata de societate. Smecheria de Caracal sau Bucuresti duce inevitabil, in termen mai scurt sau mai lung la...neplaceri. Nu parcam unde vrem, nu aruncam gunoiul cum vrem, iar extinderea libertatii personale de exprimare tine fix pana la atingerea unor valori sociale sau a a sferei private a celorlalti.
3. Mentalitatea si disciplina. Da, e parte a educatiei poporului. Fara acestea nu se poate, traiesti tot la marginea societatii si la marginea oraselor, chiar cu salariu bun si fara grija zilei de maine. Dar ramai tot un "Ausländer"....
Acum cateva zile am fost invitat la intalnirea unei asociatii culturale romanesti. Stand alaturi de membrii acesteia pret de cateva ore, in traditiile si obiceiurile romanesti, am realizat ca...din perspectiva mea acei oameni au ramas undeva agatati in niste realitati romanesti care au putine lucruri comune cu secolul 21.
Orice intrunire incepe cu slujba nu-stiu-carui preot ortodox, dureaza incredibil de mult si mesajul transmis e similar secolului 19. Adica cainta, suprematia bisericii ortodoxe....cred ca stiti si voi ce vreau sa zic.
Inkubus
Inkubus
Inkubus
Inkubus
Somn usor.
Inkubus
Acel sentiment il simtim doar noi persoanele "auslendere"
Pagini
1 2