Comment la ... "Ignoranta" (subiect propus de souvenir) :)
Sunt trei ipostaze pe care nu le inteleg si pe care, probabil, nu le voi pricepe niciodata.
Prima este cea a individului care, dupa ce a reusit sa termine si el cu chiu, cu vai, o facultate, ajunge sa ii priveasca pe ceilalti cu un oarecare dispret. El a muncit mult sa ajunga acolo, a invatat cat a putut, a stat noptile treaz (sa-si faca fituici, dar asta… o stie doar el…), in vreme ce… ceilalti… A doua ipostaza extrema este cea a individului care niciodata nu s-a preocupat prea mult de studiile lui si/sau educatia/instruirea sa. A mers pe la scoala doar pentru ca “trebuia”, si a invatat intotdeauna doar atat cat i s-a cerut pentru a ajunge sa traiasca “multumitor”. Are in schimb “scoala vietii, bai nene… si asta e mai importanta decat orice facultate…”. A treia ipostaza extrema este aceea de a lua de bun, in numele unei cauze drepte, tot ceea ce ti se "serveste", fara a trece prin "filtrul" propriei constiinte si cunostinte... anumite informatii care ajung la tine, voit manipwlator si din interese care nu au legatura cu adevarul. Pentru exemplificare: “Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor”. Acest citat din Biblie ne invata ca prima virtute pe care trebuie sa ne-o insusim pentru a intra in imparatia cerurilor, adica pentru a dobandi fericirea, este “saracia cu duhul”. Din puntul meu de vedere, daca Mantuitorul ne dorea asa, ne nastea direct... morti!? De ce ne-a creat curiosi, iscoditori, dornici de cunostere si capabili de a evolua dpdv intelectual!? ![]() Morala? E una si buna (zic eu)… Intr-un sistem care incurajeaza, prin toate cele, aceste extreme, este foarte greu sa fii echilibrat. Este important sa ai o imagine de sine corecta, adecvata realitatii (altfel spus, nici sa te supra-apreciezi, dar nici sa te subapreciezi, ci sa fii constient de propria-tI valoare si, mai mult decat atat, sa faci tot ce-ti sta in puteri pentru a o creste). Este important sa fii bun, sa fii gata sa ajuti, sa te implici, chiar daca ai de-a face cu astfel de specimene care te fac adesea sa iti doresti sa lasi totul balta. Inchei cu trei vorbe de duh, in spiritul celor afirmate: 1. “Ignorantul, daca nu e si fudul, parca nu e ignorant destul” (da, stiu, am parafrazat…) 2. “Pentru a-ti da seama ca esti prost, trebuie sa fii putin destept”… Este un alt mod de a exprima ceea ce a scris Platon in "Apararea lui Socrate", care sustinea ca “este mai intelept decat o serie de oameni considerati intelepti prin simplul fapt ca el STIE CA NU E INTELEPT”… 3. Aceasta ilustreaza ceea ce eu consider a fi atitudinea potrivita fata de aceste provocarii: “If you can’t do great things, then do small things in a great way”/ “Daca nu poti face lucruri marete, atunci fa lucrurile marunte, “insignifiante”, intr-o maniera mareata!” (Napoleon Hill). P.S.: prezentul subiect a pornit de la un comentariu la subiectul postat de souvenir: "Ignoranta...", dar pentru ca a fost ofertant si m-am lungit in exprimare... ![]() |
Comentarii
boo_by19
souvenir
souvenir
cer scuze pentru lipsa de exprimare; oricare motivatie as sustine, nu are suportul caracterului meu.
simplu! stiam expresia, nu am acordat importanta cuvenita - desi este foarte des utilizata - interpretarii ...
care interpretare?
din respect pentru mine - sunt macinata de egoism
si eu care voiam sa spun ca imi este mai cald pe blogul tau decat pe al meu ...
ignorantule!
Your_Dream
Cred in Dumnezeu si in Domnul Isus Hristos, dar Biblia a fost scrisa si rescrisa... modificata si "adaptata" incat nu mai stiu cat ADEVAR si cata "productie proprie" contine.
Si apropo de slujitorii bisericii: multi veniti... putini chemati. Cred in adevaratii duhovnici si tara noastra chiar a avut aceasta binecuvantare de a avea cativa OAMENI CU HAR.
Indemnul "Fa ce zice popa", completat de intelepciune popwlara cu ",nu ce face popa" ... nu-si gaseste rezonanta in mine. Daca propovaduiesti spiritualitatea atunci exemplul personal ti-ar fi cel mai la indemana si cel mai convingator. Cel ce spune una si face alta... se numeste IPOCRIT.
Your_Dream
souvenir
prin eliminare, as avea constienta de existenta ei;
prin ucidere, as pacatui pentru ca nu i-am dat voie sa se manifeste in toate formele ei;
inteleasa ... se transforma
souvenir
... ignoranta capata reprezentare ...
imi plac vorbele de duh spuse
stiam dar nu cunoasteam:
"Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor” (Matei 5, 3).
Prin saracia cu duhul se intelege smerenia, care este cea dintai virtute pe scara desavarsirii crestine, prima litera a alfabetului duhovnicesc.