Regulament
Bloguri
De mai mult de un secol, psihologii se straduiesc sa afle care sunt temerile care asalteaza pe multi dintre noi, si care au drept cauza o viata marcata de relatii nereusite si de experiente relationale traumatizante. Au fost identificate sapte tipuri distincte de temeri relationale pe care fiecare dintre noi le-a experimentat, intr-un fel sau altul, pe parcursul evolutiei sale. Acestea sunt ordonate in functie de complexitatea lor interpersonala sau relationala, astfel:

1. Teama de singuratate. Suntem ingroziti de gandul ca vom ajunge intr-un moment al vietii in care nu va fi nimeni alaturi pentru a raspunde nevoilor noastre. Ne este frica sa fim ignorati, lasati singuri ori neimportanti pentru ceilalti. Simtim ca lumea oricum nu raspunde nevoilor noastre, asa ca… la ce bun sa mai incercam?

2. Teama de o noua implicare. Din cauza experientelor dureroase din trecut, implicarea din punct de vedere emotional si intim, intr-o alta relatie este perceputa ca fiind periculoasa. Experientele noastre de viata ne-au lasat sentimentul ca lumea nu este un loc sigur. Ne temem sa fim raniti din nou, astfel incat, preferam sa ne luam masuri retragandu-ne si eliminand orice conexiuni care ar putea duce la relatii.

3. Teama de a fi abandonat. Dupa ce ne implicam intr-o relatie si ne atasam de cineva, ne temem sa nu fim abandonati impreuna cu nevoile noastre ori sa fim acaparati de catre alte persoane. In orice caz, simtim ca lumea este un loc in care nu poti avea incredere, plin de nesiguranta, si in care pandeste permanent pericolul abandonului emotional. Am putea deveni dependenti sau, dimpotriva, independenti sau ambele.

4. Teama de afirmare personala. Cu totii am experimentat respingerea sau pedeapsa atunci cand ne-am exprimat intr-un fel pe care ceilalti nu l-au acceptat. Astfel, putem invata ca, daca ne afirmam pe noi insine si daca ne exprimam nevoile proprii pentru a fi cunoscute in relatie, ceilalti nu vor accepta. Invatam, astfel, ca lumea nu ne permite sa fim noi insine.

5. Teama ca nu vom fi validati. Atunci cand nu ne simtim acceptati, recunoscuti si confirmati intr-o relatie, ramanem cu sentimentul ca nu am fost cunoscuti asa cum suntem cu adevarat sau am putea crede ca ceilalti ne vor respecta si iubi numai daca suntem asa cum vor ei sa fim. Ne putem stradui continuu sa fim vazuti si recunoscuti de ceilalti sau ne putem abandona furiei, umilintei si rusinii.

6. Teama de esec si succes. Cand stim ca am iubit si am pierdut sau ca am incercat si am esuat, ne temem sa repetam experienta din nou. Cand am reusit sau am castigat – eventual, cu pretul durerii altei persoane – am putea experimenta vina sau teama de consecinte. Astfel, invatam sa evitam atat succesul, cat si esecul, inhibandu-ne sentimentele de dragoste pentru cineva. Am putea gandi ca lumea nu ne permite sa fim impliniti sau ne-am putea simti vinovati si infricosati pentru ca suntem impliniti.

7. Teama de a ne implini viata. Expansivitatea noastra, energia creatoare si bucuria launtrica pe care le-am putea resimti intra in conflict cu familia, munca, religia si societatea. Ajungem sa credem ca trebuie sa ne limitam bucuria de a trai pentru a ne conforma asteptarilor si cererilor lumii inconjuratoare. Simtim ca lumea nu ne permite sa fim impliniti, plini de bucurie si pasionati de viata. Avem trei optiuni: aruncam prosopul, ne conformam mediocritatii sau traim ca oamenii “morti”.

Pentru a gasi noi cai de a crea si mentine intimitatea pe termen lung, devine important sa dezvoltam modalitati satisfacatoare pentru ambele parti de a ne studia temerile relationale si modul in care acestea se strecoara in corpurile si mintile noastre. Este esential sa ne dam seama ce anume ne motiveaza in relatiile noastre intime. Atunci cand avem in vedere ceea ce merge prost in relatiile noastre sau ceea ce ar putea merge prost in curand, am face bine sa luam in considerare motivele care ne determina sa ramanem in acea relatie si sa mergem mai departe. Constientizarea diverselor motivatii cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului poate fi o modalitate esentiala de a ramane pe pista sau chiar de a preveni deraierea. (sursa: http://psihologconsult.ro)
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii