Regulament
Bloguri
Personajul numărul unu, trunchi al întregii arborescenţe epice, este Ştefan Viziru, un economist în vârstă de 34 de ani (în 1936), căsătorit cu Ioana, cu care va avea în curând şi un fiu.
Atras de simbolistică - şi îndeosebi de o simbolistică esoterică -, Mircea Eliade creează şi alte situaţii "abia-nţelese, pline de-nţelesuri". Ştefan Viziru dispune, de exemplu, în afară de locuinţa propriu-zisă, de o cameră închiriată permanent la hotel, în care se refugiază frecvent, pentru a ieşi în afara timpului istoric şi a se regăsi. Camera are un nume ocult, Sambô, şi nu poate fi vizitată niciodată de Ioana, care poate face doar presupuneri în legătură cu ea:

""Când o să am un copil, spuse odată Ioana, rezemându-şi capul de canapea şi închizând ochii, când o să avem un copil, am să-i povestesc lui ce văd eu în camera lui Barbă Albastră şi am să-ţi dau voie să mă asculţi. Tu crezi că sunt cu totul lipsită de imaginaţie. Cu atât mai bine; ai să te minunezi şi tu, atunci, de câte ştiu, de câte ştiam eu din prima zi când mi-ai vorbit de camera secretă." Deschisese repede ochii şi-l privise. I se păru că e foarte departe de ea, pierdut în gânduri. "Tu încă nu te-ai hotărât să mă iei în serios, adăugase Ioana. îţi închipui că dacă mă iubeşti..." "Mai lasă-mă un an, o întrerupsese el devenind dintr-odată grav. Lasă-mă să încerc şi altceva. Poate că mai există şi altceva. Tu ştii foarte bine ce vreau să spun, adăugase coborând glasul.""

In camera sa secretă (care aduce aminte de mansarda adolescentului Mircea Eliade), Ştefan Viziru încearcă deci să ajungă la altceva. Faptul că această experienţă metafizică se petrece într-o banală cameră de hotel nu sună fals sau dizarmonic într-un roman de Mircea Eliade, care şi-a făcut un stil din demonstrarea posibilităţii de a accede la transcendenţă prin mijloace aflate la îndemâna oricui. Un pod (Uniforme de general) sau o sală de teatru (Adio!...), o pivniţă (Pe strada Mântuleasa) sau chiar un bordel (La Ţigănci) pot deveni locul de pătrundere într-o altă lume, într-un dincolo.

noapte de sanziene-mircea eliade
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza Cybele

Cybele

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ce de amintiri happy) Profa mea de romana pasionata de Eliade si camera Sambo, unul din cele mai frumoase simboluri ale sale happy

"La Eliade camera are un sens special pentru că se leagă de o experienţă personală, pe care el o numeşte "descoperirea misterului" şi care se înscrie între primele sale amintiri; este vorba despre camera musafirilor din casa copilăriei, de la Râmnicu-Sărat, în care el îşi aminteşte cum intră pe furiş: "...storurile erau lăsate şi perdelele grele, de catifea verde, erau trase. În odaie plutea o lumină verde, irizată, ireală, parcă m-aş fi aflat dintr-o dată închis într-un bob uriaş de strugure."(Memorii, I,9) "

Locul ascuns, magic, din afara timpului, paradisul secret pierdut si regasit...
matrimoniale - membru fara poza

licaram

  • Publicat Acum peste 2 luni
titlul blogului transpare ...
transcede ... cine poatehappy